[...] może być czynnikiem, który wspomaga, ale i obciąża stawy. Przede wszystkim unikać powinniśmy składników pokarmowych o działaniu prozapalnym jak kwasy tłuszczowe omega 6, cukier, tłuszcze trans czy produkty końcowe glikacji białek. Tego typu składniki zawiera żywność wysokoprzetworzona, słodycze, fast foody, produkty poddane agresywnej obróbce [...]
[...] organizmu skorzystania z dobrodziejstw owocu. Niestety jest to często związane z pozbawieniem go ww. cech. W ich miejsce niejednokrotnie zostają dodane dodatkowe kalorie (cukier), wszystko po to, aby tak przygotowane produkty nam bardziej smakowały. Bibliografia - link do badania: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31139631/ Guyenet SJ. Impact [...]
[...] Slyszalem duzo opinii ze mozna bez problemu zastepywac czesc ww zlozonych prostymi, bo blonnik w nadmiarze spowalnia prace jelit chociazby i wyp*****la bebzon. Pytanie czy cukier to dobra alternatywa, czy sa jakies lepsze (NIEDROGIE w moim przypadku) opcje do nabijania wegli? Juz nie chodzi o to ze laze wyj**any jak baba z trojaczkami w 9 [...]
Możesz mi podać różnicę dot. FRUKTOZY, cukrów prostych np. białego cukru, a ww. złożonych ? Cukier biały, czyli ww. proste podnoszą gwałtownie poziom cukru we krwi, wydzielane są duże ilości insuliny, a jej nadmiar magazynuje się jako tk. tłuszczowa. Przeczytałem, że FRUKTOZA np. w owocach nie podnosi poziomu insuliny, więc nie można utyć . Czy [...]
Siemka Czy na redukcji pomimo ujemnego bilansu kalorycznego jest różnica między jedzeniem ww prostych (cukier) a tych złożonych? Przykładowo u mnie spożycie ww na dzień jest na poziomie 200g z czego 100g to cukry proste. Czy takie coś może przeszkadzać w redukcji? Zmieniony przez - Smasło w dniu 2020-08-18 15:56:21
[...] - komórka tłuszczowa syntetyzująca i magazynująca tłuszcze proste (trój glicerydy) . Tkanka tłuszczowa - tkanka, w której organizm gromadzi energię zapasową. Glikogen - cukier złożony, składający się z połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. Organizm magazynuje go w wątrobie i mięśniach. Glukoza powstała z jego rozpadu jest niezbędna do [...]
[...] Są dni, gdzie licze te makrosy, zjadam mega zdrowo i w ogole...Zdarzają sie też dni, gdzie jem w ciul syfu, nie licze kalorii, jem podobne produkty, gdzie jest laktoza, cukier, gluten i w ogóle i jest w miarę ok w porównaniu z tym, co jak jem "zdrowo" (ale nie jem wtedy białka, płatków owsianych, czy owoców)...Czy ktoś ma pomysł, co to może [...]
Witam, jaki jest obecnie najlepszy gainer na rynku ? Najlepszy, tzn. jak najbardziej delikatny dla żołądka, łatwo się trawiący / przelatujący przez kiszki, może jest coś na rynku, co ma jakieś ww. złożone, a nie sam cukier ? Bardzo dawno nic takiego nie kupowałem a obecnie potrzebuję typowej masówki, na pewno wiecie co jest dobre. Pozdrawiam
[...] zmagazynowaniem tej (z punktu widzenia pojemności cukrowej krwi) olbrzymiej ilości cukru, gdyż ilość ta przekracza 7-10x ilość cukru krążącego po krwi. W stanie zdrowia cukier wzrasta po takim posiłku co najwyżej do 160-180mg%, oznacza to, że na bieżąco, w miarę wchłaniania cukier jest pochłaniany przez wątrobę, mięśnie i tkankę tłuszczową i [...]
[...] (porzeczki, maliny, agrest, truskawki, dżemy niskosłodzone, powidła śliwkowe), produktów mlecznych (śmietanka, śmietana). Przy tak małej ilości węglowodanów w diecie, cukier prosty fruktoza zamieniany jest na glukozę. Osobom, którym zależy na maksymalizacji wyników doradziłbym, aby całkowicie wyeliminowali owoce ze swojego menu. A tym co [...]
[...] wieprzowe/drobiowe, jaja kurze wraz żółtkami, oraz na ser biały najlepiej w ostatnim posiłku. Przy schodzeniu do niższego %bf eliminuje się nabiał w diecie ze względu na cukier mleczny który w nich jest zawart (laktoza). Laktoza wpływa na wzrost wydzielania prolaktyny, która wzmaga odkładanie się tkanki tłuszczowej. Jednak jeżeli osoba [...]
Fruktoza, cukier owocowy, może być dostarczana do organizmu w formie wolnej (jest podstawowym cukrem w owocach i miodzie) oraz w formie związanej, jako składowa sacharozy. Sacharoza ulega w jelicie hydrolizie enzymatycznej, w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Fruktoza wchłania się w jelicie cienkim przy udziale swoistego dla niej [...]
[...] można stosować to : pływanie, marszobieg, bieganie, jazda na rowerze, taniec, jazda na rolkach itd. Wybór należy do Ciebie G- jak glikogen Mówiąc najkrócej: Wielocukier zapasowy. Występuje w wątrobie oraz w mięśniach. . Pod wpływem trzustkowego hormonu glukagonu glikogen rozkładany jest do glukozy . Glikogen mięśniowy jest źródłem [...]
[...] kupujemy a nam najbardziej smakuje – zazwyczaj tego wszystkiego są pozbawione – ale są bogate w węglowodany proste,HFCS,czy dodatek tłuszczu trans. Zgodnie ze starym hasłem cukier krzepi. Czysta 100%-owa energia.Czyli to co nasz mózg kocha najbardziej. Czy to przypadek? Niestety to celowy zabieg producentów. Cukrowy blues. Do tego te produkty [...]
[...] do 1 (200ml) lampki dziennie - dozwolone suplementy : omega3, whey, tran, zielona herbata, multiwitamina, zioła prozdrowotne - dla pewności przypomnę niedozwolony jest cukier biała maka i inne przetworzone i oczyszczone źródła węglowodanów, dotyczy to również wszelkich odmian cukrów w tym fruktozy,oraz zastępczych substancji słodzących [...]
[...] do 1 (200ml) lampki dziennie - dozwolone suplementy : omega3, whey, tran, zielona herbata, multiwitamina, zioła prozdrowotne - dla pewności przypomnę niedozwolony jest cukier biala maka i inne przetworzone i oczyszczone źródła węglowodanów, dotyczy to również wszelkich odmian cukrów w tym fruktozy,oraz zastępczych substancji słodzących [...]
[...] to jest słodycz? 2 Jaka jest różnica pomiędzy sacharozą, dekstrozą, cukrem i sacharozą? 3 Jaka jest różnica między cukrem z buraków cukrowych i trzciny cukrowej? 4 Dlaczego cukier jest używany w artykułach żywnościowych? 5 W jaki sposób cukier wpływa na ludzki organizm? 6 Czy miód nie jest zdrowszy od cukru? 7 Czy zdrowa dieta może zawierać [...]
[...] problemy z przyswajaniem niektórych pokarmów, które potem się nasiliły. Ze szpitala wyszłam ważąc 58 kg, potem w miesiąc ok. 2kg wróciło, ale i tak odstawiłam słodycze, cukier, fast foody itp. (po 1 fatalnie się po nich czułam, po 2 lżejsza o parę kg lepiej się czułam – i psychicznie, i fizycznie). Postanowiłam się lepiej odżywiać, ćwiczyć i [...]
[...] chcemy zjeść np. 100 gramów sera Camembert. A w tym serze jest 350 kcal, to ile mamy wymienników białkowo-tłuszczowych? 350 : 100 = 3,5 WBT ogólnie można przyjąć by obniżyć cukier 1WW lub 1WBT węglowodanów trzeba przyjąć 1j insy czyli 1WW=1j i 1WBT=1j oczywiscie to równanie jest uśrednione bo każdy jest inny i 1WW= od 0,5j nawet do 2j ale to [...]
[...] wędliny, pasztety inne mielonki, w których nie wiadomo co jest. Wszystkie produkty zawierajace konserwanty, utrwalacze, przedłuzacze ważnosci. Produkty zawierajace zwykły cukier(jogurty owocowe) batony, fast foody, margaryny i inne mieszanki, które nie maja prostego jednolitego składu! Podsumowujac jedz tylko takie produkty, których składniki [...]